Guide: Retro DOS spil under Linux.

Jeg har leget lidt med DOSBox, som er et frit program, der kan køre gamle DOS spil under Linux og jeg har derfor valgt at skrive denne lille guide til, hvordan man får det til at virke.

Først skal du installere DOSBox via sin pakkehåndtering. I Ubuntu gøres dette ved at op gå i “Programmer > Tilføj/fjern”.
Her vælger man “All available applications” under “Show:”, søger på “dosbox” i søgefeltet, afkrydser programmet og trykker på knappen “Apply Changes”.

Når programmet er installeret skal du åbne det. I Gnome (som bla. Ubuntu bruger) ligger det under “Programmer > Spil > DOSBox Emulator” og i KDE er det “K-menu > Spil > DOSBox Emulator”
Når programmet er åbnet kommer en DOS lignende shell op. I den skal man skrive:
CONFIG -writeconf dosbox.conf
Bemærk at DOSBox ikke er sat til dansk tastatur som standard (men det ordner vi senere), så “-” (minustegn) ligger på “+”-tasten (plustasten).
Derefter lukker du DOSBox.

Ovenstående kommando opretter en konfigurationsfil ved navn dosbox.conf i din hjemmemappe (/home/BRUGERNAVN/dosbox.conf).
Denne fil skal åbnes i et tekstrederingsprogram (IKKE tekstbehandling såsom OpenOffice). Den nemmeste måde at gøre dette på, er at gå ind i en filhåndtering såsom Nautilus eller Konqueror og klikke på filen.
I filen finder du linjen “keyboardlayout=none” og ændrer til “keyboardlayout=dk”.
Nederst i filen under linjen “[autoexec]” tilføjer du linjen “MOUNT C ~/”
Dernæst tilføjer du linjen “C:” og gemmer og lukker filen.

Nu er det tid til at hente nogle DOS spil. Gå ind på Google og søger efter “dos games”, og husk at gemme DOS spillene i din hjemmemappe.
Når du har hentet nogle DOS spil åbner du blot DOSBox fra menuen og skriver navnet på spillet fx. ALLYCAT.EXE og så åbner spillet. God spillelyst 🙂

Dette er kun en lille begynderguide. Har du behov for mere hjælp kan du tjekke: DOSBox’s wiki