Kategoriarkiv: Linux nyheder

Unity overrasker positivt

Canonical (firmaet bag Ubuntu) har valgt at satse stort ved at skifte standardbrugerflade fra næste version. Ubuntu kommer normalt med skrivebordmiljøet Gnome, men da holdet bag Gnome besluttede at redesigne brugerfladen sprang Canonical fra.

Gnome-holdet besluttede at lave en Gnome Shell, hvor vigtige elementer såsom listen over åbne programmer samt programstarter-menuen var placeret i en bestemt tilstand for ikke at forstyrre brugeren. Dette synes Canonical ikke om og kom med andre forslag, men følte ikke, at de blev hørt.

Derfor valgte Canonical, at de ville tilpasse deres netbook-brugerflade Unity og bruge den i deres almindelige skrivebordsudgave af Ubuntu.

Unity har kombineret titelbaren og værktøjslinjen i toppen. Når man har fokus på et program vises programtitlen i toppen og når man kører musen op i toppen kommer værktøjslinjen til syne. Listen over programmer finder man i venstre side. Her kan man også placere genveje til ens mest benyttede programmer og de åbne programmer for alle skriveborde vises med en pil.

Programstarter-menuen findes ved at klikke på Ubuntu-ikonet oppe i toppen. Denne kan også med Super-tasten. Det er den tast, der på de fleste tastaturer er afbilledet med et Windows-logo.

Programstarter-menuen giver mulighed for at åbne ens fortrukne programmer, eller bladre igennem programmer og filer på systemet. Man kan også søge og starte det program man leder efter.

Personligt synes jeg ret godt om Unity. Jeg var lidt skeptisk i starten, men efter at have prøvet det på min netbook i en periode blev jeg ret vild med det. Selvom Unity er fedt kan der godt være ting man ønsker at ændre på, men fortvivl ikke. Mit næste blogindlæg kommer til at omhandle tips og tricks til hvordan man tilpasser Unity.

Hvis man har lyst til at prøve Ubuntu 11.04 med Unity kan den hentes på Ubuntus hjemmeside: http://www.ubuntu.com/

Gnome Shell

Holdet bag Gnome har med Gnome Shell valgt at redsigne Gnome-skrivebordet, hvilket i mine øjne er en flot, men er en ret risikabel beslutning. Nedenfor se et screenshot af Firefox 4 på min netbook under Gnome Shell.

Titelbaren og værktøjslinjen  er ikke kombineret, men i stedet forstørret. Nok for at gøre det touch-ready, men på en netbook er virker det ikke særlig smart. I ovennævnte screenshot har jeg klikket på brugermenuen. Som det ses er det kun muligt, at suspende computeren via menuen, medmindre man holder alt-tasten nede. Man har valgt at fjerne minimer og maksimer, da man ikke mener at der længere er behov for disse knapper. Tilgengæld er der tænkt på layoutet som virkeligt virker lækkert og smooth.

For at se ens åbne programmer, åbne nye eller flytte dem rundt på ens virtuelle skriveborde skal man ud i en bestemt applikations-tilstand. Dette er gjort fordi man fra Gnome-holdets side mener, at det er mere overskueligt og mindre distraherende ikke at blive irriteret med åbne programmer og programikoner.

Personligt gør dette bare mig irriteret, idet jeg skal ud i en bestemt fase, når jeg skal have overblik, hvilket både distrahere fra det jeg er i gang med og kræver flere klik/tastetryk. Gnome Shell har lækkert og smooth layout, men jeg synes, at der skal arbejdes lidt mere med opbygningen og placeringen af nogle elementer før jeg vil overveje at bruge det til daglig.

Hvis man har lyst til at prøve Gnome 3 med den nye Gnome Shell kan se mere på projektets hjemmeside: http://www.gnome.org/getting-gnome/

Ubuntu 8.04 om en måned

Så er der ikke ret lang tid til at Ubuntu 8.04 Hardy Heron udkommer. Der er præcis:

Bemærk: Ubuntu 8.04 er stadig under udvikling. Den bør derfor ikke installeres på maskiner, der bare skal virke. Hvis man er lidt erfaren og vil være med til at teste kan det dog være en god idé.

Denne nye version af Ubuntu indeholder bla. følgende større nyheder:

Ny version af Firefox
Firefox 3 erstatter den ellers alderende Firefox 2 som længe har været standard i Ubuntu.
Ny og hurtigere torrent-klient
Transmission ersatter Gnome Bittorrent som jeg personligt ikke synes var verdens hurtigste torrent-klient.
Ny VNC klient
Vinagre erstatter xvnc4viewer. Med Vinagre kan du nemmere holde styr på flere VNC tilslutninger på en gang.
Nemt brænderprogram inkluderet
Brasero er et nemt brænderprogram, som nu er installeret som standard i Ubuntu. Dette program gør det ekstra nemt at brænde cd’er og dvd’er i Ubuntu.

Nem installation direkte fra Windows
En af de største nyheder i Ubuntu 8.04, er at man kan installere det direkte fra Windows via et værktøj der hedder Wubi. Man putter blot cd’en i cd-drevet mens maskinen er startet op i Windows og så vil den selv kom op at spørge om den skal installeres på harddisken og i så fald hvor meget plads den må bruge af Windows-partitionen. Efter genstart vil den så komme op at spørge om man vil starte op i Windows eller Ubuntu, og hvis man ikke vælger noget indenfor 5 sek. vil den automatisk starte op i Windows.
Wubi er nemt at afinstallere igen. Den kan afinstalleres let via Windows’ Tilføj/Fjern programmer.
Der er dog ulemper ved denne installationmåde. Ubuntu kører med en mindre hastighedsnedsættelse og hvis man vil geninstallere Windows, så ryger Ubuntu også.
Den er selvfølgelig stadig muligt at installere Ubuntu på den normale måde, hvor man sætter cd’en i drevet, starter computeren og installerer Ubuntu fra cd’en 🙂

Nu har jeg jo selv kørt med Ubuntu 8.04 i lidt over en uge nu og jeg synes allerede nu, at den er dejlig stabil. Der har ikke været nogle problemer med opgraderingen.
Jeg har også lagt mærke til nogle mindre nyheder, bla. at musikafspilleren Rhythmbox nu selv spørg om den skal søge efter plugins, hvis man prøver at afspille et musiknummer i et format som den ikke kan afspille. De har filmafspilleren Totem dog gjort i et stykke tid nu, men det var irriterende at skulle åbne sin musik i Totem, hvis den ikke kunne afspilles i Rhythmbox. Man kunne derefter godt afspille den i Rhythmbox, efter Totem havde installeret pluginet.
Det er også blevet nemmere at overføre filer i filhåndteringen. Nu har man ikke flere vinduer åbne, når man overfører mere end en fil ad gangen. Nu vises det hele i et vindue. En lille, men dejlig detajle, som gør det mere overskueligt at overføre flere filer ad gangen.

Du kan læse mere om nyhederne i den kommende Ubuntu 8.04 Hardy Heron på engelsk her: http://www.ubuntu.com/testing/hardy/beta – men husk, som nævnt længere oppe: den er stadig under udvikling.

Nyheder i den kommende Ubuntu 7.10

Jeg har installeret Ubuntu 7.10 som stadig er under udvikling på min gamle bærbar.
Som navnet antyder vil den udkomme i en stabil version i oktober i år.
Der er allerede mange nyheder i denne udgave såsom:

– Forbedret søgemuligheder.
– Opdateret Compiz med nogle få effekter slået til fra starten. Giver et mere glidende arbejdsmilijø.
– Nyt konfigurationsværktøj til X (det grafiske milijø). Bla. er det blevet nemmere at bruge flere skærme.
– Forbedret værktøj til administration af udseendet.
– Forbedret batteristyring med Power historik.
– Nye skrifttyper.
– Forbedret printeradministration.
– Ny værktøj til administration af udvidelser til Firefox.
– Og som altid en masse opdateret software.

Jeg vil gerne her til slut igen understrege, at Ubuntu 7.10 stadig er under udvikling og jeg vil derfor fraråde, at man bruger det som ens primære styresystem før det udkommer i en stabil til oktober.

Downloads:
Ubuntu 7.04 (Seneste stabile udgave)
Ubuntu 7.10 (Under udvikling)

Et screenshot af Ubuntu 7.10 Tribe 5:

Ubuntu 7.10 Tribe 5

Apple stjæler fra Beryl-projektet.

Da Apple for nogle dage siden ved den årlige kongres for Apple udviklere fremviste 10 af de nye funktioner, som den nye version af deres styresystem Mac OS X kommer til at indeholde, fremviste de bla. funktionen Spaces. (Se evt. lille demovideo af “Spaces” her.

Når man som Linuxbruger ser dette, tænker man vist den idé har de vist fået fra Linux’s workspaces*, som har været i Linux i mange år.

Men, nææh nej, det bliver være endnu.

Jeg modtog en mail fra Bjarke (En af mine Linux-venner), og det viser jeg faktisk at Apple direkte har stjålet et Beryl-plugin** ved navn “Wall Plugin” til deres nye funktion “Spaces” i deres nye version af Mac OS X ved navn Leopard, der udkommer i oktober senere i år.

Pluginet “Wall Plugin” blev udgivet for ca. et halvt år siden, altså lang tid før Apple fremviste deres Spaces-funktion ved deres årlige konference for udviklere.

Spaces ligner Wall Plugin på en prik. Selv en lille pil, der kommer frem på skærmen, når man skifter Spaces, ligner fuldstændigt.

Wall Plugin har ligget i Beryl SVN*** i ca. ½ år. Det er synd at den ikke kom i stable**** før Apple fremviste Spaces, for nu vil folk sikkert sige at Linux efterligner Apple, selvom det faktisk er omvendt.

Se demovideo af Wall Plugin her.

Bemærk der står: Added: “February 08, 2007” ude i siden.

*Workspaces eller arbejdsområder som det hedder på dansk, er en slags flere skriveborde, hvor du kan have forskellige programmer åbne på hvert skrivebord. Du kan skifte mellem hver workspace så tit du vil. Fx. et når du skal arbejde, en når du skal surfe på nettet, et når du skal tjekke din mail, og et når du skal chatte. Dette gør dit arbejde mere overskueligt, da du ikke skal have alt for mange programmer åbne på en gang.

**Beryl er nogle fede 3d effekter til Linux. Plugin(s) er udvidelser til programmer. Et beryl-plugin er altså en udvidelse til Beryl.

***SVN er et slags dataregister, hvor du kan hente filer fra. Disse filer er oftest programmer under udvikling. I dette tilfælde er det en udviklingsversion af Beryl, som man bla. kan hente fra SVN, og derfor hedder den Beryl SVN.

**** Stable er den stabile udgave af (i dette tilfælde) programmet Beryl.

Fedora 7 udgivet.

Red Hat’s gratis Linux distribution Fedora udkom for nogle dage siden i version 7.
Denne version, kommer med en masse nyt software, samt en række nye funktioner, såsom at det nu er muligt at installere den fra livecd, og at det er muligt at lave sin egen livecd, med de programmer som man selv vælger.
Læs mere og download her:
http://fedoraproject.org