Unity overrasker positivt

Canonical (firmaet bag Ubuntu) har valgt at satse stort ved at skifte standardbrugerflade fra næste version. Ubuntu kommer normalt med skrivebordmiljøet Gnome, men da holdet bag Gnome besluttede at redesigne brugerfladen sprang Canonical fra.

Gnome-holdet besluttede at lave en Gnome Shell, hvor vigtige elementer såsom listen over åbne programmer samt programstarter-menuen var placeret i en bestemt tilstand for ikke at forstyrre brugeren. Dette synes Canonical ikke om og kom med andre forslag, men følte ikke, at de blev hørt.

Derfor valgte Canonical, at de ville tilpasse deres netbook-brugerflade Unity og bruge den i deres almindelige skrivebordsudgave af Ubuntu.

Unity har kombineret titelbaren og værktøjslinjen i toppen. Når man har fokus på et program vises programtitlen i toppen og når man kører musen op i toppen kommer værktøjslinjen til syne. Listen over programmer finder man i venstre side. Her kan man også placere genveje til ens mest benyttede programmer og de åbne programmer for alle skriveborde vises med en pil.

Programstarter-menuen findes ved at klikke på Ubuntu-ikonet oppe i toppen. Denne kan også med Super-tasten. Det er den tast, der på de fleste tastaturer er afbilledet med et Windows-logo.

Programstarter-menuen giver mulighed for at åbne ens fortrukne programmer, eller bladre igennem programmer og filer på systemet. Man kan også søge og starte det program man leder efter.

Personligt synes jeg ret godt om Unity. Jeg var lidt skeptisk i starten, men efter at have prøvet det på min netbook i en periode blev jeg ret vild med det. Selvom Unity er fedt kan der godt være ting man ønsker at ændre på, men fortvivl ikke. Mit næste blogindlæg kommer til at omhandle tips og tricks til hvordan man tilpasser Unity.

Hvis man har lyst til at prøve Ubuntu 11.04 med Unity kan den hentes på Ubuntus hjemmeside: http://www.ubuntu.com/

Gnome Shell

Holdet bag Gnome har med Gnome Shell valgt at redsigne Gnome-skrivebordet, hvilket i mine øjne er en flot, men er en ret risikabel beslutning. Nedenfor se et screenshot af Firefox 4 på min netbook under Gnome Shell.

Titelbaren og værktøjslinjen  er ikke kombineret, men i stedet forstørret. Nok for at gøre det touch-ready, men på en netbook er virker det ikke særlig smart. I ovennævnte screenshot har jeg klikket på brugermenuen. Som det ses er det kun muligt, at suspende computeren via menuen, medmindre man holder alt-tasten nede. Man har valgt at fjerne minimer og maksimer, da man ikke mener at der længere er behov for disse knapper. Tilgengæld er der tænkt på layoutet som virkeligt virker lækkert og smooth.

For at se ens åbne programmer, åbne nye eller flytte dem rundt på ens virtuelle skriveborde skal man ud i en bestemt applikations-tilstand. Dette er gjort fordi man fra Gnome-holdets side mener, at det er mere overskueligt og mindre distraherende ikke at blive irriteret med åbne programmer og programikoner.

Personligt gør dette bare mig irriteret, idet jeg skal ud i en bestemt fase, når jeg skal have overblik, hvilket både distrahere fra det jeg er i gang med og kræver flere klik/tastetryk. Gnome Shell har lækkert og smooth layout, men jeg synes, at der skal arbejdes lidt mere med opbygningen og placeringen af nogle elementer før jeg vil overveje at bruge det til daglig.

Hvis man har lyst til at prøve Gnome 3 med den nye Gnome Shell kan se mere på projektets hjemmeside: http://www.gnome.org/getting-gnome/