Ubuntu 8.04 om en måned

Så er der ikke ret lang tid til at Ubuntu 8.04 Hardy Heron udkommer. Der er præcis:

Bemærk: Ubuntu 8.04 er stadig under udvikling. Den bør derfor ikke installeres på maskiner, der bare skal virke. Hvis man er lidt erfaren og vil være med til at teste kan det dog være en god idé.

Denne nye version af Ubuntu indeholder bla. følgende større nyheder:

Ny version af Firefox
Firefox 3 erstatter den ellers alderende Firefox 2 som længe har været standard i Ubuntu.
Ny og hurtigere torrent-klient
Transmission ersatter Gnome Bittorrent som jeg personligt ikke synes var verdens hurtigste torrent-klient.
Ny VNC klient
Vinagre erstatter xvnc4viewer. Med Vinagre kan du nemmere holde styr på flere VNC tilslutninger på en gang.
Nemt brænderprogram inkluderet
Brasero er et nemt brænderprogram, som nu er installeret som standard i Ubuntu. Dette program gør det ekstra nemt at brænde cd’er og dvd’er i Ubuntu.

Nem installation direkte fra Windows
En af de største nyheder i Ubuntu 8.04, er at man kan installere det direkte fra Windows via et værktøj der hedder Wubi. Man putter blot cd’en i cd-drevet mens maskinen er startet op i Windows og så vil den selv kom op at spørge om den skal installeres på harddisken og i så fald hvor meget plads den må bruge af Windows-partitionen. Efter genstart vil den så komme op at spørge om man vil starte op i Windows eller Ubuntu, og hvis man ikke vælger noget indenfor 5 sek. vil den automatisk starte op i Windows.
Wubi er nemt at afinstallere igen. Den kan afinstalleres let via Windows’ Tilføj/Fjern programmer.
Der er dog ulemper ved denne installationmåde. Ubuntu kører med en mindre hastighedsnedsættelse og hvis man vil geninstallere Windows, så ryger Ubuntu også.
Den er selvfølgelig stadig muligt at installere Ubuntu på den normale måde, hvor man sætter cd’en i drevet, starter computeren og installerer Ubuntu fra cd’en 🙂

Nu har jeg jo selv kørt med Ubuntu 8.04 i lidt over en uge nu og jeg synes allerede nu, at den er dejlig stabil. Der har ikke været nogle problemer med opgraderingen.
Jeg har også lagt mærke til nogle mindre nyheder, bla. at musikafspilleren Rhythmbox nu selv spørg om den skal søge efter plugins, hvis man prøver at afspille et musiknummer i et format som den ikke kan afspille. De har filmafspilleren Totem dog gjort i et stykke tid nu, men det var irriterende at skulle åbne sin musik i Totem, hvis den ikke kunne afspilles i Rhythmbox. Man kunne derefter godt afspille den i Rhythmbox, efter Totem havde installeret pluginet.
Det er også blevet nemmere at overføre filer i filhåndteringen. Nu har man ikke flere vinduer åbne, når man overfører mere end en fil ad gangen. Nu vises det hele i et vindue. En lille, men dejlig detajle, som gør det mere overskueligt at overføre flere filer ad gangen.

Du kan læse mere om nyhederne i den kommende Ubuntu 8.04 Hardy Heron på engelsk her: http://www.ubuntu.com/testing/hardy/beta – men husk, som nævnt længere oppe: den er stadig under udvikling.